Leerlingen Basischool Sint-Jozef Overmere

14-03-2025

Leerlingen Basischool Sint-Jozef brengen met Mindcraft Education en Heemkunde Overmere Boerenkrijg tot leven

De leerlingen van de twee vijfde leerjaren leren omgaan met computers en media, hen aanzetten om informatie in te winnen en te gebruiken, aandacht te hebben voor de eigen omgeving, en ook wat interesse bijbrengen voor de lokale en wijdere geschiedenis. Dat zit allemaal in een project dat de leerlingen deze week rond de Boerenkrijg uitwerken. "We hebben echt al heel wat geleerd. En het is plezant", getuigt Louis Verheertbruggen (10).

De leerlingen werden verdeeld in vier groepen: een Minecraftspel maken, een video over de boerenkrijg en het project filmen, een website over het project ontwerpen, en met flyers en ander materiaal mensen uitnodigen om naar de voorstellingen van het project te komen.

Louis zit in de Minecraftgroep. "Met een zoektocht en uitleg door mensen van de Heemkundige Kring kregen we heel wat informatie. Ze toonden ons verschillende voorwerpen uit de tijd van de Boerenkrijg. Ik heb er interesse voor geschiedenis door gekregen." En wat moeten de leerlingen hiermee doen? "Meester Luc maakte in Minecraft het begin voor vier omgevingen: het Boerenkrijgpark, de kerk, en nieuw en oud Overmere. Wij moeten dat nu verder invullen. Dan werken we aan het eigenlijke spel: de zoektocht naar een brigand."

Luc Van den Bossche, die onlangs als ICT-coördinator van de school met pensioen ging en Global Mindcraft Ambassador is: "De meeste kinderen weten wel al hoe met een computer om te gaan. Met dit project leren ze onder meer coderen, maar ook: ze moeten creatief zijn, problemen oplossen en samenwerken." Als het spel af is, komt het in Minecraft Education. "Dat is een deel van Minecraft dat scholen gratis meekrijgen bij Microsoft M365. Leerkrachten gebruiken het in allerlei lessen: geschiedenis, talen, scheikunde, fysica. Je kan er van alles mee maken."


De tweede groep is bezig aan de video. Machteld Lauwaert: "We schreven het verhaal zelf. Thuis zochten we naar kleding die wat leek op die in de tijd van de Boerenkrijg. De Boerenkrijgvlag maakten we in de klas. En we filmen zelf."

Juliette Janssens, Liam De Keukeleire en twee andere leeftijdsgenoten zorgen voor de teksten op de website. Liam, die al een YouTube-kanaal heeft: "Een website maken had ik nog niet gedaan. Het is toch wat anders. We zetten er een verslag op van alle dagen in dit project." "Het is niet gemakkelijk om teksten te schrijven die niet saai zijn", leerde Juliette al.

Coralie Van Bockstal is één van de medewerkers aan de 'publiciteitsgroep'. "Wij zorgen voor de flyers en de uitnodigingen om naar de voorstellingen van het project te komen. En we moeten een krantenartikel schrijven." Misschien wel toekomstige journalisten?

Vele doelen

Je mag het zien als een uitloper van de Boerenkrijgherdenking in 2023, 225 jaar nadat die in Overmere begon. De plaatselijke Heem- en Oudheidkundige Kring had toen leerlingen van het tweede leerjaar door de gemeente gegidst. Dat initiatief kwam van Patrick De Smet, toen schooldirecteur. Hij vond dat de kinderen meer zouden moeten weten van de plaatselijke geschiedenis.

Luc Van den Bossche had toen al met collega's uit heel Vlaanderen de 'Mindcraft Education Teachers' opgericht om de educatieve mogelijkheden van dit spel in nog meer lessen te promoten. Nu met pensioen wou hij als vrijwilliger nog iets doen in de school. De Boerenkrijg vond hij een ideaal uitgangspunt voor een Mindcraftproject. Zowel directeur Annelies Baert als de Heemkundige Kring steunden het project direct. De vijfde leerjaren kregen de taak.

Annelien D'heer en Amélie Vandervennet zijn de leerkrachten van die klassen.

Annelien: "Ook wij waren direct gewonnen voor dit project. Het is multimediaal, er komen verschillende vakken aan bod zoals Nederlands, geschiedenis en wereldonderricht. En ze leren zelfstandig en in groep te werken.

De leerlingen moeten het project ook nog voorstellen aan de andere leerlingen, de ouders en andere belangstellenden. Daarbij oefenen ze spraakvaardigheid."

Of een dergelijk project nog zal passen in de nieuwe plannen voor het onderwijs? "Met media en computers leren omgaan, dat zal toch wel belangrijk blijven. Men moet dan wel de middelen ter beschikking blijven stellen."

En over meer discipline in de school? "Als we met de school op uitstap gaan, krijgen we felicitaties over hun gedrag. Dus dat zit hier nog wel goed." Dat een school niet alleen aan pretpedagogie moet doen, daar is ze wel mee akkoord.

De plaatselijke Heem- en Oudheidkundige Kring was uiteraard direct gewonnen. Bestuurslid Diane Geerts: "We hopen hiermee enkele jonge mensen en hun ouders geïnteresseerd te krijgen voor heemkunde, en iets te doen aan het oudbollige imago van heemkunde.

Heemkunde heeft nood aan mensen die met computer kunnen omgaan. Maar vooral, met meer kennis over het eigen verleden leren ook jonge mensen waarom een gemeente is wat het is.

De Boerenkrijg op zich duurde maar 52 dagen. Maar omdat Overmere de start ervan claimde, helpen de herdenkingen bij de gemeenschaps(ver)binding."

Verschillende ouders meldden al hoe enthousiast hun kinderen thuis kwamen vertellen over de Boerenkrijginfo en het project.

En als uitsmijter: waarom staat op de herdenkingssteen voor de inhuldiging van de kerk een bisschop die al dood was? Geerts: "De bisschop zou de kerk inwijden, maar stierf twee dagen voordien. De steen was gemaakt en men heeft die toch willen gebruiken. En zo leer je niet alles zomaar te geloven wat op een steen, bij uitbreiding in de media is gemeld."

Op 21 maart, 18 mei en 15 augustus tonen de leerlingen het resultaat. Voor waar en wanneer: zie de reclamemiddelen die de leerlingen binnenkort verspreiden.