Deze mammoetslagtand zal hopelijk kunnen worden gered van de ondergang, door de medewerkers van onderzoeksorganisatie Palaeontologica Belgica,

Nieuwdonk

Op 12 april 2021 zijn de medewerkers van de onderzoeksorganisatie Palaeontologica Belgica, begonnen met het paleontologisch onderzoek van de artefacten die zijn gevonden bij de uitgravingen van de Nieuwdonk in Overmere/Uitbergen.

Deze werkzaamheden gaan door in het Cultureel Centrum 'Stroming' in Berlare. 

Voor de conservatie van deze unieke collectie volgen ze een uitgebreide stap-voor-stap procedure. De medewerkers behandelen alle stukken tegen pyrietbederf en uitdroging. Ze besteden extra aandacht aan breekbare stukken en overleggen met elkaar hoe ze het beste resultaat kunnen bereiken. 

Vandaag brachten bestuursleden Bart en Diane, een bezoek aan het team, en gaven een groot sterk gepyritiseerd fragment van een mammoetslagtand in een gipsen mal af dat al een dertigtal jaar in het bezit is van de Heemkundige Kring Overmere vzw, evenals een doos haaientanden, andere fossielen en steentijdvondsten (silexen) die tussen de zandlagen van de oude groeve zijn gevonden.

De heer A. Hellemond, Voorzitter - Palaeontologica Belgica vzw, gaf aan dat deze bijzondere stukken een onmisbare bron van informatie bevatten voor het aan de gang zijnde onderzoek.

HKO volgt voor u de werkzaamheden verder op en vond de heer Hellemond bereid hierover op een nader te bepalen tijdstip een uiteenzetting in Overmere te komen geven. 

De heer A. Hellemond, Voorzitter - Palaeontologica Belgica vzw,

Medewerkers aan het werk in het CC Stroming 

Een warme dank aan Anthonie Hellemond en zijn team voor zijn gedegen uitleg, zijn inzet om onze mammoetslagtand te restaureren en om de informatie en de foto's te publiceren. U kunt ook alles volgen op zijn website - klik op deze link.  

In de loop van de ochtend kreeg het team van Anthonie, zowel de regionale als de landelijke pers belangstelling voor zijn project. 

Er werden verschillende interviews gegeven voor televisie en radio, die de activiteiten mooi in beeld brachten. 

De restauratie van de grote mammoetslagtand in de gipsen clamshell verloopt voorspoedig dankzij het zeer gewaardeerde werk van Jef Segers, die in 2017 ook aan de mammoet van Dendermonde heeft gewerkt. Er moet nog veel werk verzet worden maar langzaamaan neemt een routine het over. 

Waar lag het grondgebied van o.a. de wolharige neushoorn en de mammoet leefden... benieuwd lees dan snel het artikel over Doggerland

Persartikels - vrtNWS   -   Nieuwsblad   -   TV Oost   -   

We kijken uit naar de rest van deze week.

Woensdag 14 april 2021, is de kleine mammoetslagtand afgewerkt die ernstig gebroken was. In de toekomst kan dit specimen gemakkelijk tentoongesteld worden. Onze mammoet slagtand in de clamshell is behandeld met Mowilith en heeft meer stabiliteit gekregen. Het grootste deel van het sediment werd uit de gipsen clamshell gegraven en onderging een ernstige metamorfose. Het onderzoeksteam heeft monsters genomen van het oorspronkelijke sediment, zodat ze kunnen zoeken naar kleine schelpen of andere biogene resten die hen meer kunnen vertellen over de omgeving van de afzetting. Het onderzoeksteam ontdekten ook dat de collectie naast mammoeten ook fragmenten van de olifant met rechte slagtanden (Elephas antiquus) bevat. Deze zeldzame vondsten zijn een mooie aanvulling op de Pleistocene fauna van Nieuwdonk.